Data transformatie in de Bouw- en Installatiebranche: een succesverhaal van een klant

In de bouw- en installatiebranche is het cruciaal om grip te hebben op de vele gegevens die dagelijks worden gegenereerd. Of het nu gaat om budgetten, projectvoortgang, of operationele kosten, accurate en actuele informatie is van essentieel belang voor het nemen van strategische beslissingen. Bij Notifica hebben wij ons gespecialiseerd in het optimaliseren van databeheer en rapportages met behulp van Power BI, vooral in combinatie met ERP-systemen zoals Syntess. Onlangs heb ik een interim opdracht afgerond bij een grote installateur en klant van ons, waar ik een interessante uitdaging tegenkwam op het gebied van data.

De uitdaging: versnipperde en verouderde data

Bij aankomst trof ik een situatie aan waarbij data afkomstig was uit verschillende bronnen en niet actueel of volledig was. Projectleiders besteedden een aanzienlijk deel van hun tijd aan het bespreken van onjuiste of incomplete cijfers in plaats van de daadwerkelijke projectresultaten en de manieren om deze te verbeteren. Deze versnippering van data leidde tot inefficiënties en frustraties binnen het team, en belemmerde de mogelijkheid om gefundeerde beslissingen te nemen.

De oplossing: geïntegreerde dashboards en datawarehousing

Om deze uitdaging het hoofd te bieden, heb ik samen met het team een strategie ontwikkeld die zich richtte op het centraliseren en actualiseren van data. We besloten om meer dashboards te bouwen in Power BI, waardoor alle relevante gegevens op één plek toegankelijk en visueel aantrekkelijk werden weergegeven. Dit maakte het eenvoudiger voor projectleiders en andere stakeholders om snel inzicht te krijgen in de actuele stand van zaken.

Daarnaast hebben we een app ontwikkeld binnen Power BI om eventuele budgetafwijkingen van projecten direct vast te leggen in het datawarehouse. Deze maatregel zorgde ervoor dat de cijfers altijd actueel en juist waren. De integratie van deze app in het bestaande systeem stelde ons in staat om de bron van gegevensproblemen effectief aan te pakken en een solide basis te creëren voor verdere analyse en rapportage.

De resultaten: focus op verbetering in plaats van probleemoplossing

Dankzij deze maatregelen konden de gesprekken tussen projectleiders en het managementteam verschuiven van discussies over de juistheid van de cijfers naar gesprekken over de behaalde resultaten en hoe die verder te verbeteren. Dit veranderde de dynamiek binnen het team en creëerde een cultuur van voortdurende verbetering en samenwerking.

De centrale dashboards boden niet alleen een helder overzicht van de huidige stand van zaken, maar ook diepgaande inzichten in trends en patronen. Dit stelde het team in staat om proactief te reageren op mogelijke problemen en kansen te identificeren voor optimalisatie. De verbeterde datanauwkeurigheid en -toegankelijkheid droegen bij aan een efficiënter en effectiever projectbeheer.

Conclusie: de kracht van geoptimaliseerde data in de bouw- en Installatiebranche

Het succesverhaal van deze opdracht benadrukt het belang van nauwkeurige en geïntegreerde data voor bedrijven in de bouw- en installatiebranche. Bij Notifica zijn we er trots op dat we bedrijven kunnen ondersteunen bij het omzetten van versnipperde en verouderde data naar waardevolle en actuele inzichten. Door gebruik te maken van de mogelijkheden van Power BI en de integratie met ERP-systemen zoals Syntess, helpen we onze klanten om hun databeheer te optimaliseren en hun operationele prestaties te verbeteren.

Bij Notifica geloven we dat de toekomst van de bouw- en installatiebranche ligt in datagedreven besluitvorming. Met onze expertise en oplossingen streven we ernaar om bedrijven te ondersteunen bij het behalen van hun strategische doelen en het realiseren van duurzame groei.

Neem contact met ons op om vrijblijvend meer te horen over onze oplossing: